Les 106 – Mantra en de adem in meditatie

Vraag: Ik ben aan het proberen om een goede meditatie gewoonte te ontwikkelen, waar ik ondanks dat het nieuw voor me is, geweldig van geniet. Maakt het uit als ik me op de inademing in mezelf voorstel/hoor zeggen “I”, en “AM” op de uitademing, of als ik “I AM” “I AM” “I AM” op de inademing hoor en dan hetzelfde op de uitademing?

Antwoord: Sommige meditatie systemen gebruiken de mantra samen met de adem. De aanpak in deze lessen is om dat niet te doen. Dus, nee, het maakt niet uit of de mantra samengaat met de adem of niet. We laten de adem gewoon los in de meditatie en maken ons niet druk over wat het doet. De reden hiervoor is dat we willen dat de mantra vrij is om vanzelf te veranderen in de snelheid van herhaling en in de mate van helderheid zodat de mind vrij is om gemakkelijk de stilte in te gaan. We willen dat de meditatie op natuurlijke wijze de adem leidt en niet andersom. Als we de adem de voorkeur geven om de mantra te leiden, zullen we in een pranayama modus terechtkomen waarbij we de zenuwen op een veel minder subtiel niveau ontwikkelen dan de mind dat zal doen als het de mogelijkheid gegeven wordt in diepe meditatie. Dit is een subtiel punt dat makkelijk te missen is. Het zal duidelijker worden wanneer we de mantra uitbreiden, waarbij we van meer lettergrepen gebruik maken.

De zenuwen cultiveren is erg goed en aangenaam, en dat doen we in pranayama. Maar meditatie waarbij de adem leidend is gaat niet zo diep als meditatie zonder dat de adem leidend is. Wanneer de mind tot stilte komt in diepe meditatie, zullen de adem en het metabolisme vanzelf stoppen. We willen vrij zijn om de mantra op de hele subtiele/stille niveaus van de mind op te pakken zonder dat het gewoontegetrouw aan de adem verbonden is. Als de mantra de adem volgt dan geven we niet de voorkeur aan de adem en we proberen de adem ook niet weg te duwen. We volgen gewoon de procedure van het eenvoudig de voorkeur geven aan de mantra op welk niveau van stilte we op dat moment ook zijn in de mind. Dan zullen we verder de stilte ingaan en het zenuwstelsel van diep binnenin zuiveren met het opkomen van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn.

Dus, pranayama is er om de zenuwen te cultiveren met aandacht en adem, en meditatie is er om de mind de diepte in te laten gaan – waarbij we diep in ons zenuwstelsel het stille zaad van zuiver gelukzaligheidsbewustzijn doen ontwaken. In deze benadering cultiveren en planten we niet tegelijkertijd. Dit wordt verder besproken in les #43. Je zal merken dat als je de adem loslaat in meditatie je veel dieper de stilte in zal gaan, vooral als je de wervelkolomademhaling voor de meditatie gedaan hebt.

De guru is in je.