Les 148 – Waarom twee keer per dag oefenen?

Vraag: Wat is het belang van dagelijks twee keer per dag oefenen?

Antwoord: Wanneer we beoefening doen brengen we ons zenuwstelsel in een andere vorm van functioneren die diepe stilte (zuiver gelukzaligheidsbewustzijn) in ons omhoog brengt. En in de latere stadia wanneer kundalini actief is – extatische gelukzaligheid. Om dit alles te stabiliseren gaan we iedere dag de wereld in en zijn we daar actief. Wanneer we het in ons dagelijkse leven integreren vindt er een vervaging plaats van dit hogere functioneren. Dit vervagen vindt plaats gedurende de 5 tot 10 uur. Dan kunnen we weer de beoefening doen om de hogere vorm van functioneren weer te herstellen, zodat het daarna weer in activiteit kan vervagen. Deze cyclus kan tweemaal per dag gedaan worden door ’s morgens en in de vroege avond te oefenen. Het geeft de meest mogelijke zuivering en groei tijdens de wakkere uren voor mensen met een actief leven.

De beoefening een keer per dag doen zal veel minder effect hebben – het is maar een dagelijkse cyclus van cultiveren en vervagen, in plaats van twee. En het vervaagt teveel voordat de volgende bekrachtiging van de hogere vorm van functioneren de volgende dag plaatsvindt. Twee keer per dag beoefening doen is een kwestie van effectiviteit en efficiëntie.

Door gedurende langere tijd twee maal per dag te oefenen zal het vervagen van de extatische gelukzaligheid tijdens de activiteiten steeds minder worden. En de hogere vorm van functioneren van het zenuwstelsel zal uiteindelijk 24 uur per dag stabiel en onwankelbaar zijn. Dit is het resultaat van het proces – verlichting in de dagelijkse activiteiten, en ook in de nacht. Het is de doorgaande cyclus van beoefening en activiteit die dit resultaat produceert.

Tijdens retraites wanneer er minder verantwoordelijkheden zijn, kunnen er meer dan twee ronden van beoefening per dag gedaan worden, afgewisseld met maaltijden, lichte activiteit, en satsang (spirituele bijeenkomst). Drie of vier ronden van beoefening kunnen in een dergelijke omgeving gedaan worden. Misschien nog meer voor de diehard yogi’s en yogini’s. Het is een kwestie van self-pacing (bepalen van je eigen tempo) voor gemak en effectiviteit. Dan is het mogelijk om gedurende een periode van dagen, weken of maanden in retraite erg diep te gaan. Dit introduceert een cyclus tussen retraites die een veel langere tijd voortduurt (weken of maanden), bovenop de tweemaal daagse cyclus van beoefening waar we mee doorgaan in onze gewone leven wanneer we weer terug zijn in de wereld. Op deze manier versnellen retraites de vooruitgang. Maar retraites zijn geen vervanging van de tweemaal daagse beoefening op de lange termijn. Wat we dagelijks gedurende een lange tijd doen is wat uiteindelijk het grootste verschil zal maken.

Dit alles is ontworpen voor maximale vooruitgang, door op de beste manier gebruik te maken van de natuurlijke vermogens van ons zenuwstelsel om verlichting te bereiken en van de tijd die we tot onze beschikking hebben om de klus te klaren.

Jij hebt de leiding over de reis. Dit zijn geteste en waarachtige principes voor ontwikkeling die je kan gebruiken om naar huis te reizen, naar verlichting.

De guru is in je.