Les 63 – V&A – Koele en warme stromingen tijdens pranayama

Nieuwe lezers: het is aanbevolen dat je bij het begin van de lessen begint  omdat eerdere lessen een voorwaarde zijn voor deze (de eerste les is “Waarom deze bespreking?”).

Vraag: Ik denk dat ik het voor elkaar heb met wervelkolomademhaling, mulabandha en sambhavi. Mijn ademhaling is zeer traag, stopt soms vanzelf. Ik krijg vreemde gevoelens van koelte die naar boven stijgen van onderuit bij inademing en warmte die naar beneden zakt gedurende de uitademing. Wat is dit? Is dat een goed teken?

Antwoord: Ja, een heel goed teken. Een echte mijlpaal op de weg naar verlichting. Wanneer seksuele energie omhoog komt brengt deze koelte met zich mee, en de warmte bij de omgekeerde beweging naar beneden. Op die manier heb je een directe ervaring van ontwakende kundalini. Het is een van de manieren waarop dit begin ervaren wordt. Er zijn nog andere manieren. Maar de meesten zullen vroeger of later de een of andere vorm van koele en warme stromingen ervaren.

We kunnen deze ervaringen van koelte en warmte versterken om onze oefening te bekrachtigen. We kunnen onszelf verder ontwikkelen via deze springplank van kundalini. Dit wordt bereikt door de inductieve kracht van de ademhaling te gebruiken. We gebruiken de ademhaling reeds om het op- en neerstromen van prana in de wervelkolom te sturen. Nu kunnen we er iets anders aan toevoegen. De ingaande en uitgaande adem heeft zijn eigen gevoelens van koelte en warmte. Het is een hendel die we kunnen gebruiken om van onze voorstelling van de wervelkolomzenuw over te gaan tot het daadwerkelijk voelen. Voor diegene die koelte en warmte niet voelen stijgen en dalen in het bekken, kan het toevoegen van deze zintuiglijke gewaarwording bij de ademhaling helpen om het alsnog te laten opkomen. Voor diegene die het gevoel van koelte en warmte reeds hebben, kan dit versterkt worden. Zo gaat dit in zijn werk.

Tuit je lippen en zuig lucht in je longen. Voel je de koelte van de lucht die langs je lippen, via de mond en de luchtpijp naar je longen beweegt? Nu doe je andersom en duwt de lucht naar buiten. Voel je de warmte naar boven komen tot helemaal voorbij je getuite lippen? Probeer het nu met je mond gesloten, zoals je zou ademen in pranayama. De koelte en warmte gaan nog steeds omlaag en omhoog  in je luchtpijp, toch? Laat nu de ervaring van koelte die de luchtpijp naar binnen komt bij de inademing samen gaan met je aandacht die zich naar boven beweegt binnenin de wervelkolom. Je begint onderaan bij het perineum en eindigt bij het punt tussen de wenkbrauwen, koelte van beneden tot boven. Vergeet niet de bocht naar voren bij het midden van het hoofd te nemen. Wanneer je uitademt, laat het gevoel van warmte dat optreedt wanneer lucht naar buiten beweegt via de luchtpijp samengaan met je aandacht die de hele weg terug naar beneden aflegt via de wervelkolomzenuw. En zo verder tijdens het beoefenen van de wervelkolomademhaling. Net als zovele dingen die we doen in pranayama, is dit een gewoonte die we eenvoudig in onze routine kunnen inbouwen. Met een beetje geluk zal je de onwennige beginfase snel achter je laten. Zoals met alle technieken die we bespreken, begin er niet aan voordat je stabiel bent in alle andere oefeningen die je doet. Er is geen haast bij. Te veel en te snel zal je niet helpen.

Als je niet voelt dat de koelte en warmte opgewekt wordt in de wervelkolomzenuw, maak je er geen zorgen over. Het zal komen op het moment wanneer je seksuele energie zich op merkbare wijze naar boven begint te bewegen. Ondertussen help je dit met alle middelen die we hier aanboden. En er zullen ook nog meer middelen volgen.

Na enige tijd verandert de koelte van de seksuele energie die naar boven stijgt en de warmte die daalt. Het begint zich te verspreiden en ontwikkelt een eigen wil. Het kan vurig worden en zich verspreiden als een kolom van wervelende energieën. Dit is kundalini die inwendig ontwaakt. Tijdens onze wervelkolomademhaling gaan we gewoon rustig door, we proberen niet om bepaalde sensaties te forceren in de energie die in ons beweegt. Op een zeker moment merken we dat we niet zozeer meer sturen wat er in ons plaatsvindt. In plaats daarvan helpen we de inwendige energie, en voorzien in wat het nodig heeft. De wervelkolomademhaling is hierin belangrijk omdat het het de balans tussen de polariteiten schept die noodzakelijk is voor kundalini om haar doel in ons te vervullen. De wervelkolomademhaling brengt de innerlijke mannelijke en vrouwelijke energieën in evenwicht. De I AM meditatie brengt ook de mannelijke en vrouwelijke energieën in evenwicht, zoals we twee lessen geleden bespraken. Zonder dat evenwicht kan het wel eens verraderlijk worden. Kundalini kan een beetje dolzinnig worden wanneer ze haar echtgenoot niet weet te vinden. Zelfs in het meest gunstige kundalini scenario zullen er symptomen zijn. Wanneer er geen innerlijke evenwicht is tussen de mannelijke en vrouwelijke energieën, dan kunnen de symptomen ongemakkelijk worden. We zullen de kundalini symptomen, het uit balans zijn, en de remedies daarvoor, later in de lessen bespreken. Het doel is de reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Weet dat je aan een groot en wonderschoon avontuur bent begonnen – een reis van je lotsbestemming, huiswaarts naar je goddelijk zelf.   

De guru is in je.