T29 – Slapende lingam

Vraag 1: Over siddhasana, ik dacht dat ik het goed deed – het zitten verstoorde mijn concentratie helemaal niet. Maar vanmorgen vond er een onaangenaam incident plaats:

Ik zat gedurende pranayama en meditatie in siddhasana zoals je geïnstrueerd hebt – hiel op het zachte deel van het perineum, zonder teveel druk, waarbij het voornamelijk omhoog het perineum in drukt. Zoals gewoonlijk voelde het niet onaangenaam of te stimulerend. Toen ik mijn sessie beëindigde had ik best een bizar gevoel. Ik realiseerde me dat mijn lingam helemaal verdoofd was! Toen ik het aanraakte voelde ik geen enkele sensatie. Nogal geschokt ben ik gelijk opgestaan en panisch door de kamer gaan lopen (er na een paar uur op terugkijkend, is het allemaal best komisch, maar in het moment was het zeker eng). Na ongeveer een minuut kwam het gevoel langzaam terug. Het voelt nu nog steeds wat vreemd, maar ik denk dat het uiteindelijk allemaal wel goed zal komen.

Ik deed overduidelijk iets niet goed, waardoor ik de bloedaanvoer in het gebied afknelde. Kan je me advies geven over wat het geweest zou kunnen zijn en hoe ik het in de toekomst kan vermijden?

Antwoord 1: De doofheid ontstaat doordat de hiel te krachtig rust op de basis van de lingam waarbij het de basis samendrukt tegen de achterzijde van het schaambeen, en de lingam daardoor laat slapen. Het is niet schadelijk. Leg de hiel gewoon ietsjes naar achteren en het zal niet meer gebeuren. De strengere versies van siddhasana richten zich hier altijd op, waarbij ze iedere kans op een erectie tijdens yoga voorkomen. Dit is niet nodig. Dit is in de laatste les over gevorderde siddhasana besproken.

Vraag 2: Over de lingam die slaapt – weet je zeker dat het niet schadelijk is? Ik weet dat wanneer er voor lange tijd veel druk op een bepaalde zenuw uitgeoefend wordt dat het uiteindelijk de zenuw kan aantasten. Ik realiseer me dat de druk niet erg groot is in de versie van siddhasana die je aanraadt. Maar ik weet niet hoe ik dit in de gaten kan houden tijdens mijn beoefening. Ik overweeg om te proberen te wennen aan de traditionele, “volledige” siddhasana houding – waarbij het lijkt alsof het lichaam stabieler en statischer is (niet afhankelijk van verschillende mate van ruggensteun en achteruit leunen). Raad je dit aan?

Antwoord 2: De lingam die in slaap valt is niet schadelijker dan ieder ander lichaamsdeel dat in slaap valt. Hoe dan ook, ik raad je niet aan om op zo’n manier te zitten dat dit gebeurt, en meer formelere versies van siddhasana zonder rugsteun, etc., kunnen dat wel als gevolg hebben. Als je me vraagt of het oké is om fysieke effecten te ondergaan van een manier van zitten die ik niet aanraad, kan ik er niet veel over zeggen. Nog het verdovende effect, noch de formele manier van zitten, hebben veel van doen met de aanpak in deze lessen.

Het voordeel van het gebruiken van een rugsteun is dat het gemakkelijker is om de hoek en de druk op de hiel te reguleren door het gewicht te delen met het kussen achter ons. Op deze manier is het eenvoudig om het juiste effect in siddhasana te krijgen terwijl het ook nog aangenaam is, zodat onze aandacht naar de wervelkolomademhaling en meditatie kan gaan. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

Als je voor de formele versie van siddhasana wilt gaan is dat prima, maar ik ben niet noodzakelijk de beste persoon om er naar te vragen. Voor wat het waard is, ik denk dat formele siddhasana niet schadelijk is. Ik heb het zelf gedurende vele jaren gedaan zonder negatieve effecten. Maar ik ontdekte gaandeweg  dat dezelfde resultaten bereikt konden worden zonder de extra inspanning, daarom ben ik voor de informele beoefening van siddhasana. Vooral omdat er in deze tijd zoveel mensen zijn die het moeten leren om snel te kunnen vorderen in hun yoga. Siddhasana is excellente tantra, dus laten we het zo gemakkelijk mogelijk houden voor iedereen.

Hoe meer we bezig zijn met dit soort dingen, des te minder aandacht hebben we voor de allerbelangrijkste kerntechnieken van meditatie en wervelkolomademhaling. Deze hebben onze aandacht nodig. Siddhasana zou helemaal geen aandacht moeten vragen wanneer deze eenmaal is aangeleerd. Het is goed om de prioriteiten op orde te houden. Ik weet dat je in de vormende fase bent en gericht bent op details. Maar probeer er toch zo ontspannen mogelijk mee om te gaan. Er komen nog vele technieken na siddhasana en geen van allen hoeft perfect uitgevoerd te worden. Het zijn de basisprincipes waar we ons voordeel mee willen doen, zonder onszelf te overweldigen. Het mag leuk zijn!

Je doet het erg goed en je feedback wordt gewaardeerd. Ga zo door. Je doorzettingsvermogen verzekert je succes in yoga.

De guru is in je.