Les 127 – Siddhasana of padmasana?

Vraag: Ik doe al lange tijd mijn meditatie in padmasana (lotushouding). Na het lezen van je bericht realiseerde ik me dat deze houding geen druk geeft op het perineum. Moet ik mijn houding veranderen naar siddhasana? Ik heb het geprobeerd maar het lijkt erop dat het best wat tijd zal kosten om eraan te wennen. Laat me weten hoe ik vanaf hier verder moet gaan. In padmasana is er een beperking, en dat is dat na ongeveer 45 minuten mijn benen licht verdoofd raken wat me een beetje afleid.

Antwoord: Padmasana is een erg goede zithouding met zijn eigen voordelen, al zijn er maar weinig die er voor langere tijd comfortabel in kunnen zitten. Siddhasana in de vereenvoudigde vorm die hier in de lessen aangeboden is, is wanneer het eenmaal bereikt is een eenvoudigere houding om in te zijn. De effecten ervan kunnen ook bereikt worden door het gebruik van een hulpmiddel bij het perineum. Zie les #33 en #75 voor details hierover.

Wat is het beste? Het hangt af van je voorkeur en de benaderingswijze van je doelen in yoga. Als je niet geneigd bent om rechtstreeks de seksuele energie te stimuleren om kundalini te laten opstijgen, dan is siddhasana niet iets waar je overhaast aan moet beginnen. Aan de andere kant, als je wel geneigd bent om de seksuele energie omhoog te brengen door directe methoden, dan is siddhasana erg wenselijk, wenselijker dan padmasana.

Het is een kwestie van waar we ons bevinden op de “tantra-schaal” op een gegeven ogenblik in de tijd. Siddhasana bevindt zich links van het midden op deze schaal, terwijl padmasana zich aan de rechterzijde bevindt. Links betekent meer werken met sensualiteit in de technieken, en rechts betekent minder werken met sensualiteit. Zoals je weet gaan we ver naar de linkerzijde in de tantralessen. Siddhasana gaat ook in die richting. De mate waarin je geneigd bent om te kiezen voor siddhasana is afhankelijk van onze bhakti, wat gerelateerd is aan hoeveel zuivering er in ons zenuwstelsel is. Het is interessant dat een grotere mate van zuivering ons aanmoedigt om actiever te zijn in het rechtsreeks, in opwaartse richting, cultiveren van seksuele energie in de spirituele beoefening.

In yoga is het niet mogelijk om het werken met de seksuele energie voor altijd te vermijden, want vroeg of laat wordt het zenuwstelsel geactiveerd door het opstijgen van kundalini, en zal de extase van binnen ontploffen. Er is niets meer sensueel dan dat. Alle gevorderde yoga technieken zijn ontworpen om de natuurlijke opkomst van extase in ons zenuwstelsel te stimuleren. Zelfs de meditatie is daar uiteindelijk voor, om vanuit diepe innerlijke stilte tot eenwording te komen in extatische gelukzaligheid in en voorbij het lichaam. Dat is waarom we de Gevorderde Yoga Technieken (AYP), “eenvoudige lessen voor een extatisch leven” noemen.

Maar iedereen heeft zijn eigen neigingen in de beoefening van yoga, en het eren van ieders neigingen is veel belangrijker dan iedereen dezelfde benadering tot verlichting geven. Een technologie is alleen maar van waarde als het flexibel genoeg is dat iedereen er gebruik van kan maken. Dat is waarom we alle technieken zo simpel en direct mogelijk houden en we veel praten over self-pacing (het bepalen van je eigen tempo). Iedereen moet op zijn eigen manier de reis maken, en op zijn eigen tempo. De gereedschapskist is hier aanwezig om er gebruik van te maken, of niet, wat jou het beste past. Als we een middel nu niet nodig hebben, hebben we het misschien op een later moment nodig. Op die manier.

Gezien je interesse in het ontwikkelen van siddhasana is dat misschien wat je moet doen. Vind geleidelijk aan je weg erin, en kijk of het ook energetisch voor je werkt. Als dat niet zo is kan je altijd terug naar padmasana. Het kan geen kwaad om beide houdingen te kennen. Ik ben vele jaren geleden ook door een gelijksoortige testfase heen gegaan, en ik ben voor op de lange termijn uiteindelijk voor siddhasana gegaan. Ik ben wat links van het midden gebleven omdat dat door ervaring het meest logische leek om te doen. Wat het ook voor jou zal zijn wordt volledig gerespecteerd.

De guru is in je.