Les 145 – Teveel asana’s doen

Vraag 1: Na jaren van ploeteren ben ik nu serieus begonnen met het beoefenen van yoga en meditatie (nu sinds een jaar). Tijdens een recente yogales hebben we 85 minuten asana’s gedaan en vervolgens hadden we een korte pauze voor we verder gingen met pranayama. Tijdens de pauze werd ik overweldigd door emoties, schudden, en was ik niet in staat om te spreken of oogcontact te maken. Toen we verder gingen met pranayama begonnen de tranen over mijn gezicht te stromen. Het is nu een aantal dagen geleden, en ik ben nog steeds (ongewoon) emotioneel. Het is zo pijnlijk dat ik wil stoppen met yoga, maar ik weet dat ik door moet gaan, dat ik dicht bij een doorbraak ben. Het voelt alsof mijn borst opengescheurd is en dat mijn hart is blootgesteld. Het is het tegenovergestelde van de gelukzaligheid waar ik naar op zoek ben. Ik ben verdrietig vanwege het overlijden van mijn vader, maar deze hartenpijn lijkt veroorzaakt te zijn door mijn yoga beoefening. Misschien kun je hier wat inzicht in geven.

Antwoord 1: Dank je voor het schrijven en delen. Vervelend om te horen dat je wat problemen hebt. Het klinkt alsof je mogelijk teveel gedaan hebt in je beoefening – 85 minuten is veel tijd voor asana’s, zeker als je het niet geleidelijk aan opgebouwd hebt als een regelmatige dagelijkse routine.

Als je niet teveel gedaan hebt, dan heb je misschien niet lang genoeg gerust aan het einde van je routine, en is er iets uit balans geraakt door te snel op te staan, in plaats van dat het losgelaten is tijdens de beoefening en de rust.

Het zou ook een mix van de beoefening kunnen zijn. Fysieke hatha yoga methoden zijn berucht om het gevaar wat ze met zich mee kunnen brengen wanneer er teveel van wordt gedaan als een op zichzelf staande beoefening. Het is veel beter om ze met mate te combineren met globale zuiverende technieken van diepe meditatie en de wervelkolomademhaling. Dat is de aanpak in de lessen. Een flexibele richtlijn is om 10 minuten asana’s te doen, 10 minuten pranayama, 20 minuten meditatie, en dat twee maal per dag. Dit is zonder de toevoegingen zoals kumbhaka en andere technieken die we later zullen bespreken. De tijden kunnen naar beneden of naar boven toe worden aangepast door middel van self-pacing (het bepalen van je eigen tempo) om aan te sluiten bij het individu.

Hoe dan ook, niets hiervan maakt dat je je nu beter gaat voelen. Het is alleen maar een advies voor de toekomst. Voor nu, wees aardig voor jezelf. Verminder je beoefening zover als dat nodig is tot je hart geheeld is. Maar geef niet op. Wat lichte wervelkolomademhaling en diepe meditatie zou kunnen helpen. Maak wat lange wandelingen. Je zal helen, en in de toekomst misschien wat meer matiging en balans in je beoefening overwegen. Yoga is krachtig spul, en werkt goed wanneer het in de juiste verhoudingen gedaan wordt. Teveel in de verkeerde combinatie kan tot problemen leiden – want dit leidt tot teveel zuivering in een te korte tijd. Het is gewoon een kwestie van er handig in worden, in combinatie met verstandig toegepaste self-pacing aan de hand van je ervaringen.

Ik wens je genezing en doorgaande vooruitgang op je gekozen pad.

Vraag 2: Dank je voor je attente reactie. Ik geef toe dat ik geen gematigd persoon ben, en ik waarschijnlijk teveel doe in de asana’s. In de betreffende les waren veel meer gevorderde mensen, inclusief professionele yoga docenten. Mijn verlangen naar vooruitgang gaat mijn vermogens/ervaringen te boven. Ik zal geweldloosheid naar mezelf toe oefenen, en ik zal me richten op meditatie en de wervelkolomademhaling.

Je posts zijn erg inzichtelijk en bruikbaar in mijn dagelijkse leven. Dank je dat je ze met mij en anderen deelt.

Antwoord 2: Het verlangen is goed. Het (bhakti) voedt de beoefening. Maar de neiging om teveel te doen is iets waar we natuurlijk voorzichtig mee moeten zijn. Als je door de lessen heen gaat dan zal je in de V&A’s veel situaties tegenkomen die lijken op wat jij hebt meegemaakt. Self-pacing heeft veel nuances. Met aanhoudende bhakti/verlangen en verstandige self-pacing kan je het doel niet missen. Ik wens je alle succes.

De guru is in je.